Węglowodany w żywieniu człowieka

0
91

Na temat węglowodanów toczy się dyskusja od zawsze. Wykluczyć z diety, wzbogacić dietę, dobierać tylko odpowiednie…Przykłady można mnożyć. Jednak specjaliści w żywieniu wyraźnie wskazują, że są one bardzo istotnym elementem w naszej diecie i odpowiadają za dostarczenie człowiekowi energii. Nawet będąc na diecie, należy dostarczyć ich odpowiednią ilość do organizmu.

Węglowodany to związki głównie pochodzenia roślinnego

Potocznie nazywa się je cukrami i dzielimy je na cukry proste i złożone. Produkty bogate w węglowodany to przede wszystkim zboża i nasiona strączkowe. Niewielka ilość znajduje się również w owocach i warzywach. Również słodycze zalicza się do węglowodanów, jednak oprócz energii nie dostarczają organizmowi nic wartościowego.
Węglowodany w żywieniu człowieka pełnią znaczącą rolę. Często można usłyszeć o węglowodanach przyswajalnych i nieprzyswajalnych. Pierwsze są głównym substratem energetycznym organizmu, np. glukoza. Jest ona jedynym źródłem energii dla naszego mózgu. Stąd obecność jej jest niezbędna w diecie. Jeśli w organizmie brakuje węglowodanów przyswajalnych, dochodzi do zakwaszenia organizmu. Błonnik to również węglowodany. Pełni on rolę czyściciela jelit. Usuwa toksyny, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, pobudza perystaltykę jelit i ich ukrwienie. Likwiduje zaparcia, hemoroidy i odciąża jelito grube ze złogów. Ponadto jest polecany podczas stosowania diety, gdyż wpływa na uczucie sytości. Błonnik znajdziemy w warzywach, owocach i suchych nasionach roślin strączkowych.
Nie bez znaczenia jest pora spożywania węglowodanów.

Najlepszy czas to śniadanie, drugie śniadanie lub obiad

Kolacja powinna być lekka, bez dostarczania cukrów do organizmu. Energia bowiem potrzebna jest nam w ciągu dnia, zaraz po przebudzeniu. Dostarczenie cukrów wieczorem ma wpływ na zaburzenia snu.
Zapotrzebowanie na węglowodany powinno stanowić 45 – 75 procent całkowitego zapotrzebowania człowieka na energię. U dzieci, młodzieży i osób dorosłych minimalne spożycie węglowodanów przyswajalnych to 130g/d. U kobiet ciężarnych wzrasta do 175g/d, a u karmiących piersią do 210g/d. Należy jednak dodać, że 70 procent powinny stanowić węglowodany złożone. Zgodnie z wytycznymi zaleca się spożywanie mniej cukru i słodyczy, a zwiększyć ilość błonnika.
Zawartość węglowodanów w pożywieniu ma ogromne znaczenie i wpływ na stan zdrowia. W wyniku niedoboru dochodzi do syntezy glukozy z białek, a nie z tłuszczu. Nie można bowiem dopuścić do stanu, kiedy energia wytwarzana jest ze spalania białka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here