Daktyle to bardzo smaczne i przede wszystkim słodkie owoce. Mają tak wysokie walory smakowe, że spokojnie można je spożywać same, ale ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów doskonale odnajdują się także w domowych wypiekach. Można z nich stworzyć dosłownie wszystko! Po dodaniu daktyli do awokado i czekolady powstaje pyszny i dietetyczny krem czekoladowy, którym można później pokryć naleśniki bądź omlety albo wyjeść go prosto z naczynia łyżeczką. Właściwości zdrowotne daktyli też nie pozostawiają wiele do życzenia. Dlaczego warto sięgać po te owoce? Oto kilka głównych powodów.
Najzdrowsze owoce
Daktyle na pewno można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców na całym świecie. Są smaczne, a zarazem wartościowe. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą okazać się pomocne przy zrzucaniu wagi. Na pewno powinny po nie sięgnąć te osoby, które próbują właśnie pozbyć się zbędnych kilogramów. Zwiększona podaż błonnika pokarmowego może spowodować szybszy spadek wagi. Ta substancja przede wszystkim przyspiesza przemianę materii, ponieważ wiąże pokarm w jelitach i powoduje jego szybsze przemieszczanie się w dół układu pokarmowego. Błonnik zwiększa też objętość pokarmów, dlatego też zaspokaja uczucie głodu na dłużej. Jeżeli w diecie znajdzie się jego odpowiednia ilość, człowiekowi rzadziej będą dokuczać napady nadmiernego apetytu.
Witaminy i minerały
Oczywiście nie można też zapomnieć o tym, że daktyle są skarbnicą różnorodnych witamin i minerałów. Charakterystyczna jest dla nich wysoka zawartość potasu, a to akurat taka substancja mineralna, której ludzki organizm potrzebuje w bardzo dużych ilościach, wynoszących przynajmniej trzy tysiące miligramów na dobę! Potas odgrywa oczywiście ważną rolę w organizmie. Dba o równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu utrzymuje pH skóry na właściwym poziomie, a oprócz tego potrafi obniżać ciśnienie krwi, dlatego jest szczególnie polecany osobom chorującym na nadciśnienie. Większych ilości potasu mogą też potrzebować osoby bardzo aktywne fizycznie. Jest on bowiem niezbędny do prawidłowej syntezy białek, które są podstawowym budulcem tkanki mięśniowej.
Właściwości zdrowotne daktyli są naprawdę nieocenione, a bardzo łatwo można je sobie zafundować, gdyż owoce daktylowe są niesamowicie smaczne. Nie należy jednak też przesadzać z ich ilością. Wszystko w nadmiarze szkodzi, a akurat daktyle (prócz dobrych właściwości) zawierają spore dawki cukru. Lepiej zatem ograniczyć się do kilku takich owoców dziennie, zamiast raczyć się całą ich miseczką.